Rusko sankcie nezastavia – natiahne chápadlá k vý(c)hodnejším investorom

21. mája 2014, hofo, Nezaradené

400 miliárd dolárov. Toľko bude stáť Čínu 30-ročný kontrakt s Ruskom, ktorý dnes podpísal Gazprom a Čínska národná ropná a plynárenská korporácia (CNPC). Ide o 38 miliárd metrov kubických zemného plynu ročne. Zmluva bola pripravovaná 10 rokov a Putinov krok podpísať ju práve teraz sa javí ako celkom logický. Zo Západu predsa čelí rôznym sankciám za krízu na Ukrajine, je teda zrejmé, že orientácia k východnému investorovi Rusku otvára dvere tam, kde ich Európska únia zatvára.  

            „Cena vyhovuje obidvom stranám,“ vyhlásil V.Putin, dnes zrejme najmocnejší muž sveta, na summite v Šanghaji počas podpisovania zmluvy. Najväčším zahraničným dodávateľom zemného plynu bol pre Čínu doteraz Turkmenistan a minulý rok sa k dodávateľom pripojilo Mjanmarsko.

„Ide o najväčší kontrakt v histórii Gazpromu a de facto v histórii celej ZSSR,“ zneli vyjadrenia Alexeia Millera, riaditeľa plynárenskej korporácie.

 

            Východné smerovanie Ruska je len ďalším krokom v jeho imperialistickej politike. Ostáva otázne či si európsky susedia Ruska na čele s Ukrajinou môžu na chvíľu vydýchnuť – treba však mať stále na pamäti na kom je naša a ostatné krajiny po stránke dodávok plynu a ropy závislá. Ktovie kedy sa Putin na protest proti európskym sankciám úplne preorientuje na Áziu a celá naša Európska únia zrazu zistí, že nemáme čo dotankovať do áut a nemáme čim variť.

            Aký je váš názor na túto tému? Myslíte si, že by sa Slovensko malo orientovať smerom k Západu alebo smerom na Východ, a teda k Rusku? Má vôbec EÚ nejaký komplexný recept ako zabrániť imperialistickej filozofii V.Putina?