Založ si blog

Jazykovedno-kritická rozprava o Maríne a jej hrudi/hrude

            Maturitná skúška neobíde nikoho z nás, preto si každý rok prelistujem zadania a zisťujem, čo všetko už viem a na čo sa mám do budúcna zamerať. Aj tento rok obrusujem svoje vedomosti a ako tak prechádzam externou časťou zo slovenského jazyka, narážam na ukážku číslo sedem – Sládkovičovu Marínu.

        V úlohe sa stretávam so 72. a 291. strofou a ôsmymi otázkami súvisiacimi s týmito dvoma časťami básnickej skladby. 291. strofa je zároveň poslednou strofou Sládkovičovho diela. Očami prechádzam verše po verši, dostávajúc sa k posledným štyrom:

 

a klenoty hrudakryje:

Ale tie hviezdy predsa svietili,

a pekný život tie kvety žili,

a diamant v hrudinezhnije!

 

        A DIAMANT V HRUDI NEZHNIJE! Nie som síce žiaden slovenčinár, diktáty sú pre mňa psychologickým bojom, no náhodou nedávno sme Marínu rozoberali v škole – v poslednom verši sa nikde o žiadnej „hrudi“ nepíše a ide teda o chybnú reprodukciu pôvodného textu.

Sládkovič v básni hovorí o „hrude“, čo môžeme vidieť hneď v prvom verši posledného štvorveršia – „a klenoty hruda kryje:“. Hruda je kus tvrdšej zeme, kiež to hruď je predná časť hrudníka a tak sa nám v Maríne vyskytujú dva diametrálne odlišné názvy.

A prečo sa vlastne zaoberám tak drobnou a prehliadnuteľnou chybičkou? Lebo tá chybička sa vyskytla na maturitnej skúške zo slovenského jazyka! Ľudia zodpovední za tvorbu zadaní nesmú byť zbrklí v detailoch a chybná reprodukcia tak známej básne je podľa môjho názoru pri niečom tak dôležitom ako výstupný test zo strednej školy neprípustná.

Kto potom vymýšľa a kontroluje tie zadania? Veď aj kopa slovenčinárok našej školy si všimla túto chybu.

Chybným zadaním je potom poznačená otázka č.52.  

 

52. V ktorom z nasledujúcich slovných spojení sa nenachádza metafora?

 

 (A) Slovensko mladé, rodisko moje

 (B) mohyla mojich kostí

 (C) ľúbosť vo mne horieva

 (D) diamant v hrudi nezhnije          

 

Správna odpoveď je (A) – pokiaľ teda rátame s nesprávnou reprodukciou posledného verša. Ak totiž „hruď“ nahradíme „hrudou“ dostaneme:

 

(D) diamant v hrude nezhnije   

 

A bohužiaľ toto slovné spojenie metaforou nieje (nejde o žiadne obrazové pomenovanie, diamant predsa v zemi naozaj nezhnije), logicky nám teda vychádzajú dve správne odpovede.

Nerád lipnem na chybách, no týmto článkom som chcel len upozorniť a do budúcna vystríhať všetkých kompetentných a zodpovedných za maturitné zadania. Skúška sa predsa týka všetkých stredných škôl a nieje to tak dávno čo sa tu riešila dilema s rimanským a rímskym. Preto by sa mali všetci autory vzájomne dohodnúť na jasne znejúcich, trikrát prekontrolovaných otázkach a odpovediach predtým ako test položia pred maturantov.  A v konečnom dôsledku je tak trochu ironické chybovať v zadaní zo slovenčiny, ešte k tomu preklepom v básni, považovanej za klenot slovenskej literatúry, akou je Marína.

Ďakujem za prečítanie a prajem pekný zvyšok víkendu. Mier a láska.

 

Ako tys’ pekná,krajinamoja,

ako mladistvosť milámitvoja:

tak pekná, milá Marína!

 

Jednohubka na vyčistenie hlavy

12.10.2014

Byt (byť) Chcel som ťa zastihnúť v ramienkach tvojho vršku, no ten ležal bezvládne na zemi. Sledoval som teda drobky šiat, čo si za sebou nechávala a našiel ťa fajčiť nahú na parapete balkóna. Pripomenula si mi Venušu – strapatú a nasratú na svet. Zhodil som sa do Adama a pobozkal ti hladký členok, no ty si mlčala ako sardinka v posteli z konzerv. „Musíš sa vyzliecť [...]

Bageta a kebab a samota

11.10.2014

školská taška mi ešte zo včera tiahne pivom. mašírujeme v šáloch, okuliaroch, kabátoch, rukaviciach a vlastne to nijako nevyzerá, nemá to tvar, chýba tomu život no a niekto to odfotí, zarámuje a pod to napíše „ruch mesta“. V Baku sme sa plnili kebabom za euro, v Berlíne za štyri. nikdy som nebol v Prahe, vraj je ako ľalia, rád by som ju navštívil, ale [...]

O psovi, ktorý poznal podstatu samotného bytia

25.08.2014

Všetci očakávane stáli pred Dunčom. Trvalo roky kým ho konečne chytili a ďalšie dva, dokým niekto dokázal vynájsť stroj na prekladanie psej reči. Celá táto záležitosť vyšla svet miliardu dolárov. Doktor Fasberger zapol prístroj a nikto sa neodvážil ani na pol slova. „Ste pes, ktorý pozná podstatu samotného bytia a života?“ Opýtal sa sebavedomo. Dunčo vyplazil [...]

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

hofo

O tom čo ma rozhorčí, o tom čo ma poteší. Písať o živote, lebo o ňom sa najkrajšie číta...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 16222x
Priemerná čítanosť článkov: 2317x

Autor blogu

Kategórie