Založ si blog

Pokoj krajine našej!

Sme jednou z najpokojnejších krajín. Nezúčastňujeme sa vojenských konfliktov, máme skromnú armádu, ktorá sa zväčša podieľa na mierových operáciách NATO (napr. ISAF v Afganistane) a zvnútra nám nehrozia žiadne mohutné protesty ako na Ukrajine. Nezávislý Inštitút pre ekonomiku a mier vydal tohto roku štúdiu s názvom Global peace Index 2014, v ktorej podľa 22 kvalitatívnych a kvantitatívnych znakov a 3 hlavných faktorov – bezpečnosť a zabezpečenie v spoločnosti, rozsah domácich a medzinárodných konfliktov a stupeň militarizácie, zoradil všetky štáty sveta do rebríčku najpokojnejších a najnepokojnejších krajín.

Ako svetadiel sme zo štúdie vyšli najlepšie – Island, Dánsko a Rakúsko obsadili prvé tri priečky a ďalšie štyri v prvej desiatke obsadili Fínsko, Švajčiarsko, Belgicko, Nórsko.

Slovensko skončilo na krásnom 19. mieste. Čo k tomu povedať? Do vojnového konfliktu sme sa nezapojili už desaťročia. Ostatné krajiny nezaujímame pretože nemáme najlacnejšiu pracovnú silu ani gigantické zásoby strategických surovín. Sme len akousi pomyselnou hranicou medzi Západným a Východným dianím.

Naši českí bratia z V4 skončili 11., Maďarsko za nami zaostáva o dve a Poľsko o štyri miesta.

Objavili sme sa teda na vrchných priečkach mierového rebríčku. Už len vytvoriť podmienky pre cestovný ruch, rozdúchať naše súdnictvo, zdravotníctvo a školstvo a možno sa raz objavíme i v rebríčku najspokojnejších krajín. Dovtedy mier.

 

 

Rebríček krajín podľa Global peace Index 2014

Miesto Štát Miesto Štát
 1. Island  11. Česko
2. Dánsko 19.  Slovensko
 3. Rakúsko  41. Veľká Británia
 4. Nový Zéland  101. USA
 5. Švajčiarsko 141. Ukrajina
 6. Fínsko  152. Rusko
 7. Kanada  159. Irak
 8. Japonsko  160. Južný Sudán
 9. Belgicko  161. Afganistan
 10. Nórsko  162. Sýria

 

Zdroj: Global Peace Index 2014

Jednohubka na vyčistenie hlavy

12.10.2014

Byt (byť) Chcel som ťa zastihnúť v ramienkach tvojho vršku, no ten ležal bezvládne na zemi. Sledoval som teda drobky šiat, čo si za sebou nechávala a našiel ťa fajčiť nahú na parapete balkóna. Pripomenula si mi Venušu – strapatú a nasratú na svet. Zhodil som sa do Adama a pobozkal ti hladký členok, no ty si mlčala ako sardinka v posteli z konzerv. „Musíš sa vyzliecť [...]

Bageta a kebab a samota

11.10.2014

školská taška mi ešte zo včera tiahne pivom. mašírujeme v šáloch, okuliaroch, kabátoch, rukaviciach a vlastne to nijako nevyzerá, nemá to tvar, chýba tomu život no a niekto to odfotí, zarámuje a pod to napíše „ruch mesta“. V Baku sme sa plnili kebabom za euro, v Berlíne za štyri. nikdy som nebol v Prahe, vraj je ako ľalia, rád by som ju navštívil, ale [...]

O psovi, ktorý poznal podstatu samotného bytia

25.08.2014

Všetci očakávane stáli pred Dunčom. Trvalo roky kým ho konečne chytili a ďalšie dva, dokým niekto dokázal vynájsť stroj na prekladanie psej reči. Celá táto záležitosť vyšla svet miliardu dolárov. Doktor Fasberger zapol prístroj a nikto sa neodvážil ani na pol slova. „Ste pes, ktorý pozná podstatu samotného bytia a života?“ Opýtal sa sebavedomo. Dunčo vyplazil [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

hofo

O tom čo ma rozhorčí, o tom čo ma poteší. Písať o živote, lebo o ňom sa najkrajšie číta...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 16194x
Priemerná čítanosť článkov: 2313x

Autor blogu

Kategórie