Založ si blog

Pravý sektor a revanš za smrť Muzyčka

Štvrtkový a piatkový protest aktivistov hnutia Pravý sektor len potvrdil aký nebezpečný potenciál predstavujú nacionalisti pre nanovo sa formujúcu tvár Ukrajiny ako pro-európskeho štátu. Veď len na včerajšom manifeste sa zúčastnilo 2000 prívržencov tejto organizácie, ktorí baseballovými palicami rozbíjali okná budovy Najvyššej rady Ukrajiny.

Protest je prirodzenou reakciou Pravého sektora na nedávnu smrť jedného z koordinátorov hnutia, účastníka prvej čečenskej vojny Alexandra Muzyčka prezývaného aj Saška Bilyj. Muzyčko zomrel 24.3.2014 na následky strelných poranení, ktoré utŕžil po údajnej prestrelke s členmi špeciálnej jednotky Sokol, keď po nich mal začať nacionalistický aktivista ako prvý strieľať. Iný zdroj hovorí, že Muzyčka spútali, skontrolovali či nemá nepriestrelnú vestu (o čom svedčí aj roztrhaná bunda, ktorú mal na sebe) a potom ho popravili dvoma ranami do srdca.

Príkaz na odstránenie Muzyčka pritom podľa informácií vyšiel z najvyšších miest – z ministerstva vnútra, konkrétne od samotného Arsena Arakova. To samozrejme pobúrilo nacionalistov a včerajší aj dnešný protest žiada demisiu ministra vnútra.

 

V.Kličko, A.Jaceňuk či J.Timošenková majú čo robiť aby udržali a upokojili širokú ukrajinskú verejnosť a Pravý sektor im to nijako neuľahčuje. Sila tohto hnutia pritom nesmie byť podceňovaná, veď práve pravicový nacionalisti sa zaslúžili o zosadenie bývalého prezidenta Janukovyča. Nebojím sa dokonca tvrdiť, že Pravý sektor je výsmechom policajnej a armádnej zložky krajiny, ktoré sú na rozdiel od hnutia len kostrbatou, rozkrádanou, neorganizovanou fraškou.

Nacionalistické hnutia dokázali v minulosti zamiešať karty pri formovaní mnohých vlád, často boli hybnými pákami revolúcii a je tomu tak aj v prípade Ukrajiny. Záleží len na postoji terajšej vlády ako sa dokáže vyrovnať s Pravým sektorom.

Nechá si zvnútra skákať po hlave a spomaľovať rozvoj štátu? Alebo dokáže využiť jeho silnú základňu na pomoc pri formovaní pevnej infraštruktúry krajiny? 

Ukrajina musí vyriešiť vnútorné problémy čo najskôr a postaviť sa na nohy – veď bohvie kedy sa nejaký štát rozhodne z nej znova ukrojiť!            

Jednohubka na vyčistenie hlavy

12.10.2014

Byt (byť) Chcel som ťa zastihnúť v ramienkach tvojho vršku, no ten ležal bezvládne na zemi. Sledoval som teda drobky šiat, čo si za sebou nechávala a našiel ťa fajčiť nahú na parapete balkóna. Pripomenula si mi Venušu – strapatú a nasratú na svet. Zhodil som sa do Adama a pobozkal ti hladký členok, no ty si mlčala ako sardinka v posteli z konzerv. „Musíš sa vyzliecť [...]

Bageta a kebab a samota

11.10.2014

školská taška mi ešte zo včera tiahne pivom. mašírujeme v šáloch, okuliaroch, kabátoch, rukaviciach a vlastne to nijako nevyzerá, nemá to tvar, chýba tomu život no a niekto to odfotí, zarámuje a pod to napíše „ruch mesta“. V Baku sme sa plnili kebabom za euro, v Berlíne za štyri. nikdy som nebol v Prahe, vraj je ako ľalia, rád by som ju navštívil, ale [...]

O psovi, ktorý poznal podstatu samotného bytia

25.08.2014

Všetci očakávane stáli pred Dunčom. Trvalo roky kým ho konečne chytili a ďalšie dva, dokým niekto dokázal vynájsť stroj na prekladanie psej reči. Celá táto záležitosť vyšla svet miliardu dolárov. Doktor Fasberger zapol prístroj a nikto sa neodvážil ani na pol slova. „Ste pes, ktorý pozná podstatu samotného bytia a života?“ Opýtal sa sebavedomo. Dunčo vyplazil [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

hofo

O tom čo ma rozhorčí, o tom čo ma poteší. Písať o živote, lebo o ňom sa najkrajšie číta...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 16206x
Priemerná čítanosť článkov: 2315x

Autor blogu

Kategórie