Založ si blog

Jazykovedno-kritická rozprava o Maríne a jej hrudi/hrude

            Maturitná skúška neobíde nikoho z nás, preto si každý rok prelistujem zadania a zisťujem, čo všetko už viem a na čo sa mám do budúcna zamerať. Aj tento rok obrusujem svoje vedomosti a ako tak prechádzam externou časťou zo slovenského jazyka, narážam na ukážku číslo sedem – Sládkovičovu Marínu.

        V úlohe sa stretávam so 72. a 291. strofou a ôsmymi otázkami súvisiacimi s týmito dvoma časťami básnickej skladby. 291. strofa je zároveň poslednou strofou Sládkovičovho diela. Očami prechádzam verše po verši, dostávajúc sa k posledným štyrom:

 

a klenoty hrudakryje:

Ale tie hviezdy predsa svietili,

a pekný život tie kvety žili,

a diamant v hrudinezhnije!

 

        A DIAMANT V HRUDI NEZHNIJE! Nie som síce žiaden slovenčinár, diktáty sú pre mňa psychologickým bojom, no náhodou nedávno sme Marínu rozoberali v škole – v poslednom verši sa nikde o žiadnej „hrudi“ nepíše a ide teda o chybnú reprodukciu pôvodného textu.

Sládkovič v básni hovorí o „hrude“, čo môžeme vidieť hneď v prvom verši posledného štvorveršia – „a klenoty hruda kryje:“. Hruda je kus tvrdšej zeme, kiež to hruď je predná časť hrudníka a tak sa nám v Maríne vyskytujú dva diametrálne odlišné názvy.

A prečo sa vlastne zaoberám tak drobnou a prehliadnuteľnou chybičkou? Lebo tá chybička sa vyskytla na maturitnej skúške zo slovenského jazyka! Ľudia zodpovední za tvorbu zadaní nesmú byť zbrklí v detailoch a chybná reprodukcia tak známej básne je podľa môjho názoru pri niečom tak dôležitom ako výstupný test zo strednej školy neprípustná.

Kto potom vymýšľa a kontroluje tie zadania? Veď aj kopa slovenčinárok našej školy si všimla túto chybu.

Chybným zadaním je potom poznačená otázka č.52.  

 

52. V ktorom z nasledujúcich slovných spojení sa nenachádza metafora?

 

 (A) Slovensko mladé, rodisko moje

 (B) mohyla mojich kostí

 (C) ľúbosť vo mne horieva

 (D) diamant v hrudi nezhnije          

 

Správna odpoveď je (A) – pokiaľ teda rátame s nesprávnou reprodukciou posledného verša. Ak totiž „hruď“ nahradíme „hrudou“ dostaneme:

 

(D) diamant v hrude nezhnije   

 

A bohužiaľ toto slovné spojenie metaforou nieje (nejde o žiadne obrazové pomenovanie, diamant predsa v zemi naozaj nezhnije), logicky nám teda vychádzajú dve správne odpovede.

Nerád lipnem na chybách, no týmto článkom som chcel len upozorniť a do budúcna vystríhať všetkých kompetentných a zodpovedných za maturitné zadania. Skúška sa predsa týka všetkých stredných škôl a nieje to tak dávno čo sa tu riešila dilema s rimanským a rímskym. Preto by sa mali všetci autory vzájomne dohodnúť na jasne znejúcich, trikrát prekontrolovaných otázkach a odpovediach predtým ako test položia pred maturantov.  A v konečnom dôsledku je tak trochu ironické chybovať v zadaní zo slovenčiny, ešte k tomu preklepom v básni, považovanej za klenot slovenskej literatúry, akou je Marína.

Ďakujem za prečítanie a prajem pekný zvyšok víkendu. Mier a láska.

 

Ako tys’ pekná,krajinamoja,

ako mladistvosť milámitvoja:

tak pekná, milá Marína!

 

Jednohubka na vyčistenie hlavy

12.10.2014

Byt (byť) Chcel som ťa zastihnúť v ramienkach tvojho vršku, no ten ležal bezvládne na zemi. Sledoval som teda drobky šiat, čo si za sebou nechávala a našiel ťa fajčiť nahú na parapete balkóna. Pripomenula si mi Venušu – strapatú a nasratú na svet. Zhodil som sa do Adama a pobozkal ti hladký členok, no ty si mlčala ako sardinka v posteli z konzerv. „Musíš sa vyzliecť [...]

Bageta a kebab a samota

11.10.2014

školská taška mi ešte zo včera tiahne pivom. mašírujeme v šáloch, okuliaroch, kabátoch, rukaviciach a vlastne to nijako nevyzerá, nemá to tvar, chýba tomu život no a niekto to odfotí, zarámuje a pod to napíše „ruch mesta“. V Baku sme sa plnili kebabom za euro, v Berlíne za štyri. nikdy som nebol v Prahe, vraj je ako ľalia, rád by som ju navštívil, ale [...]

O psovi, ktorý poznal podstatu samotného bytia

25.08.2014

Všetci očakávane stáli pred Dunčom. Trvalo roky kým ho konečne chytili a ďalšie dva, dokým niekto dokázal vynájsť stroj na prekladanie psej reči. Celá táto záležitosť vyšla svet miliardu dolárov. Doktor Fasberger zapol prístroj a nikto sa neodvážil ani na pol slova. „Ste pes, ktorý pozná podstatu samotného bytia a života?“ Opýtal sa sebavedomo. Dunčo vyplazil [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

hofo

O tom čo ma rozhorčí, o tom čo ma poteší. Písať o živote, lebo o ňom sa najkrajšie číta...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 16208x
Priemerná čítanosť článkov: 2315x

Autor blogu

Kategórie